ÖZEL GÖRELELİK TEORİSİ NEDİR?








 Bu konuyu anlamamız için öncelikle anlamamız gereken şey zaman kavramıdır.

Zaman kavramını bu yazdığım metni okumadan önce bir düşünün isterim. Zaman sizin için ne anlama geliyor?

ZAMAN SİZCE NASIL İŞLER?

ZAMAN HER ZAMAN SABİT MİDİR?

Bu soruların cevabını kendi içimizde bulduktan sonra metnimize dönelim.

Einstein'dan önce Zamanı Sir Issiac Newton ile birlikte sabit olduğunu, bir çizgi gibi aktığını ve her şeyden bağımsız davrandığını düşündük.

Lakin Newton haksızdı ve 200 yıllık bu haksızlığı ortaya çıkaran kişi ise Albert Einstein olacaktı.



Einstein Özel Görelelik Teorisini 1905 yılında öne sürerek bize evrenle ilgili yep yeni bir boyut kazandıracaktı.

Einstein' a göre ışık hızı sabittir  ama zaman sandığımız gibi sabit değildir. bulunduğumuz konuma ya da bulunduğumuz hıza göre değişir. bunu anlayabilmek için şöyle bir düşünce deneyi yapmamız gerekiyor.

Farz Edelim Ki;

Bir uzay aracının içindeyiz ve bu uzay aracı ışık hızının yüzde 90'ı ile hareket ediyor. - Böyle bir şey imkansız gibi ama yine de hayal edelim.- Bu uzay aracı aynı hızla devam ederken bizimle beraber yanımıza da bir ışık demeti tutulduğunu hayal edelim.

Sanki bize göre ışıkla sadece ışık hızının yüzde 10'u kadar bir farkla gittiğimizi düşündük değil mi? 

İşte izafiyet teorisi o işin öyle olmadığını bize açıklıyor. Çünkü ışık için zaman diye bir kavram yoktur.  Tekrar edelim ışık hızı tüm gözlemciler için hangi hızla giderse gitsin nereden bakarsa baksın hep sabittir. İşte işleri de sıkıntıya sokan ilke buydu. Bu ilkeyle beraber Özel Görelelik Teorisi uzay ve zaman arasında bağlantı kuracak ve 3 boyutlu algıladığımız evrene zamanı da ekleyerek 4 boyutlu bir evren modeli ortaya çıkaracaktı. Bunun tabii bir çok örneği var. Ben sadece hayal edilmesi biraz daha kolay olduğu için bu örneği seçtim.

Ancak bu teori ivmeli hareket eden referans sistemlerini açıklayamıyordu. Einstein, 1915 yılında Genel Görelilik Teorisi’ni geliştirerek uzay-zamanın kütleli cisimlerce eğilip büküldüğünü ve aslında “kütle çekim kuvveti” dediğimiz şeyin sadece uzay-zamanda hareket eden cisimlerin uzayda aldığı yol olduğunu gösterdi.




GENEL GÖRELELİK TEORİSİNİ İSE BİR SONRAKİ BLOGTA BULABİLİRSİNİZ.




Yorumlar